Mediawijs, leerlingen op sociale media.

 • Doelgroep:

  • Leerkrachten bao
  • Docenten VO
  • Leidsters Kinderopvang
  • Ouders

  Duur:

  2 uur

  Vorm:

  Presentatie en coöperatief in gesprek

  Prijs:

  Prijs op aanvraag.

  Vragen?

  Heeft u vragen? Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u interesse in een oriëntatiegesprek?

   

 •  

  Mediawijs, leerlingen op sociale media.

  Op dit moment zit bijna iedereen op een of meerdere sociale media. Ook thuis en op scholen zijn sociale media niet meer weg te denken. Grootgebruikers zijn onze kinderen. Van de kinderen tussen 9 en 16 jaar heeft bijna 80% een account op een sociaal netwerk. Ze hebben de manier waarop we met elkaar omgaan sterk veranderd en we kunnen er bijna niet meer omheen.

  Op internet ben je anoniem, dat maakt dat kinderen er open- hartiger durven zijn dan bijvoorbeeld in de klas. Fijn, want zo kunnen ze twijfels en onzekerheden bespreken met anderen zonder er later later op worden aangesproken. De keerzijde van de medaille is dat het taalgebruik snel verhardt door deze anonimiteit.

  Het is belangrijk dat ouders en ook leerkrachten kinderen begeleiden om gevaarlijk mediagedrag te voorkomen.   Niemand wil immers dat kinderen chatten met wildvreemden, foto’s sturen of erger nog: contact maken via een webcam. Daarom wordt kinderen vaak verboden om op social media te gaan om er zo voor te zorgen dat het kind geen gekke dingen doet. Beter is kinderen leren omgaan met de social media, hun het vertrouwen te geven en samen op zoek gaan naar de juiste toepassing. Mediawijs worden is dus niet een kwestie van de gevaren weren, maar van leren waar je mee bezig bent door samen over te praten over wat wijs is.

Posted in: